Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő…


A Könyv Magyarul!


1971-ben mint fiatal győri középiskolai tanár kerültem kapcsolatba a csepeli Munkásotthonban 1962 óta működő Olvasó Munkás Klubbal, amelyet Tamási Lajos (az 1956-os Piros a vér a pesti utcán c. "elhíresült" költemény szerzője) vezetett, akit a forradalom leverése után a perifériára száműztek, megfosztva minden publikációs lehetőségtől. Az OMK meghívta a győri Kassák Kollégiumot (melynek én voltam akkor a szellemi mentora, Kassákról épp ez idő tájt írván doktori disszertációm); s az igen színvonalas Kassák-est után továbbra is kapcsolatban maradtam a klubbal. Tamási, aki hosszú évtizedeken át szigorú rendőri megfigyelés alatt állt, a kassáki szellemi nevelési koncepció jegyében foglalkozott az érdeklődő, tanulni vágyó munkásokkal (idősebbekkel és fiatalokkal); miközben a "demokratikus szocializmus" eszméjét próbálta bennük elültetni… Kassák maga már 1964-ben – a Klub vendégeként – felhívta figyelmüket a valódi, alulról építkező demokratikus társadalom eszményére, melyet majdan a művelt, önérzetes, etikus, a közösség javát szolgáló "kollektív individuumoknak" kell/ene/ megvalósítaniuk, híven ’56 szelleméhez. S ezzel ki is jelölte számukra az utat, amelyen – akár ellenszélben is – haladniuk kell. 1979-ben Pestre kerültem az akkor szerveződő Tanárképző Főiskolára (1983-tól: ELTE Tanárképző Kara); s magam is igyekeztem Kassák szellemiségét tanítványaimnak továbbadni. 1987-ben az OMK kiadta kandidátusi disszertációm (Kassák az emigrációban, 1920-26); amelynek megjelentetésére az akkori cenzurális viszonyok közepette semmi reményem nem volt. Az ún. "műhelyfüzetek"-sorozat gondozója ekkor már Benke László volt. S bár a Klub 1990 után – funkcióját vesztve – már inkább csak a "társas élet" színtere lett (Tamási halála /1992/ óta Tamási Lajos Klub néven működik), mégis sokan hűek maradtak egykori szelleméhez. Benke László, a Hét Krajcár Kiadó vezetője, azóta is ápolja az "örökséget", nem mondva le ’56 eszményeinek ébrentartásáról. Én pedig, lassan kilépve az Időből, megkíséreltem átmenteni a Jövőbe annak a heroikus korszaknak az eredményeit, hogy "el ne felejtse, aki él": 1956 ma is kilátópontot jelent a nemzet számára XX. századi történelmünk megismeréséhez és értékeléséhez. (G. Komoróczy Emőke irodalomtörténész)Letöltések Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  158
  Borító:
  KARTONÁLT RAGASZTÓKÖTÉS VISSZAHAJLÓ FÜLLEL
  Súly:
  262 gr
  ISBN:
  9786155683107
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2017
  Árukód:
  2709489 / 1171057
  Illusztráció:


  TAGS:
  Online Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… ebook, könyvet Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… FB2, Download Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… PDF , Download Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… MOBI, Online Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… könyvet, ingyenes letöltések Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… IPhone, Online könyvet Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… PDF, ingyenes Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… DJVU, ingyenes letöltések Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… TXT, letöltések Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… RTF, Online Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… FB2 , e-könyvet Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… letöltések TXT, ingyenes Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… letöltések könyvet, e-könyvet Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… download MOBI, letöltések Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… IPad, olvas Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… MOBI, olvas Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… DOC, ingyenes Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… AWZ, Download e-könyvet Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… iPad , ingyenes Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… DJVU, Download Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… DVD, olvas Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… TXT, Book Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… letöltések DJVU, Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… letöltések könyvet ingyenes, Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… letöltések könyvet pdf ingyenes, Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… pdf ingyenes, Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… letöltések könyvet epub ingyenes, Tegnap még volt remény, hogy lesz jövő… ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply